ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ      
 

Η ιστορία της διαδρομής!

Η διαδρομή από το Κέντρο Καρπενησίου στο Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Καρπενησίου, εκτός από ζωτικής σημασίας αρτηρία συγκοινωνίας αποτελεί και μιας από τις αρχαιότερες διαδρομές της περιοχής, η οποία συνδέεται με σημαντικές στιγμές και περιόδους της ιστορίας της.

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής, συγκροτεί τμήμα της οδού Ζηνοπούλου, του πρώτου αμαξιτού και διανοιγμένου δρόμου, ο οποίος χρονολογείται ως αμαξιτός από τις αρχές περίπου του 20ου αιώνα. Πιο πριν αποτελούσε έναν μικρό στενό και άνευ σημασίας δρόμο που ένωνε τον πάλαι ποτέ καθεδρικό ναό της πόλης, τον ναό της Παναγίας με την ιστορική γειτονιά που βρίσκεται κτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Βελουχιού, ακριβώς πάνω από την κεντρική πλατεία. Όταν διανοίχθηκε αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς και ζωντανούς εμπορικά δρόμους της πόλης.

Ο δρόμος, η οδός Ζηνοπούλου, συνδέεται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα, της Εθνικής Οδού Καρπενησίου Λαμίας, μιας και αποτελεί από την πρώτη στιγμή της διάνοιξής του την φυσική συνέχειά της. Η Εθνική Οδός, Καρπενησίου Λαμίας, διανοίχτηκε, πάνω στην χάραξη της προγενέστερης υπάρχουσας αρχαίας οδού, που οδηγούσε από το Καρπενήσι προς την ανατολική “πύλη” επικοινωνίας της περιοχής του Καρπενησίου με την υπόλοιπη Ανατολική Στερεά.
 
Η προέκταση του αρχαίου μονοπατιού επί του οποίου χαράκτηκε η εθνική οδός, αφήνει στα βόρεια την σύγχρονη επέκταση της πόλης του Καρπενησίου και ακολουθεί για ένα μέρος τον λεγόμενο “δρόμο των Καγγελίων”, μέσω του οποίου εισέβαλλαν σχεδόν όλοι οι εισβολείς από την αρχαιότητα, Γότθοι, Σλάβοι, Τούρκοι κτλ. Είναι η οδός από την οποία αποχώρησαν προς την Θεσσαλία οι τελευταίοι Τούρκοι του Καρπενησίου και είναι η οδός μέσω της οποίας οι Καρπενησιώτες προσέγγιζαν τα εύφορα και εύκαρπα κτήματά τους.
 
Το τελευταίο και πιο γραφικό τμήμα του αγώνα δρόμου, ακολουθεί την χάραξη της παλαιάς Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας, η οποία διέρχεται από όμορφα γραφικά κτήματα, πυκνά δασωμένες εκτάσεις και καταλήγει στο σύγχρονο Αθλητικό και Προπονητικό Κέντρο της πόλης μας, οι εγκαταστάσεις του οποίου περιβάλλονται από πυκνόφυτο δάσος επίσης.  
 
Θα δοθεί επομένως στους δρομείς μια μοναδική ευκαιρία να αγωνιστούνε σε μια διαδρομή που σε μόλις 5 km  θα βρεθούνε από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης στο σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου που θα τους υποδεχτεί φωτισμένο, περιτριγυρισμένο από έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
 
Με μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία, τον Ιούλιο, τους 15 °C και με υψόμετρο στα 960 m διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για έναν αγώνα, στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά της Στερεάς που θα αποτελέσει πρωτόγνωρη εμπειρία. 
 
Άλλωστε οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και το υψόμετρο σε συνδυασμό με τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές και την όμορφη πόλη του Καρπενησίου αποτελούνε πόλο έλξης δεκάδων αθλητών και ομάδων που επιλέγουν την περιοχή μας για την προετοιμασία τους.