ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ      
ΛΗΛΑΝΤΙΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
 
Λήλαντας, ο ποταμός από τον οποίο πήρε το όνομά του το “Ληλάντιο πεδίο”.
 
Το Ληλάντιο πεδίο υπήρξε ο λόγος για τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας. Με την Ερέτρια και τη Χαλκίδα συμμάχησαν οι περισσότερες πόλεις που έχουν πολεμήσει ποτέ σε εμφύλιο, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ο καταστροφικότερος εμφύλιος πόλεμος στην ιστορία της Ελλάδος. Χρόνια μετά, Χαλκιδείς και Ερετριείς ως σύμμαχοι, ίδρυσαν την αποικία Πιθηκούσσες στην Ιταλία. Στην σύγχρονη Ελλάδα και στο σήμερα, Χαλκιδείς και Ερετριείς συμμαχούν για την παιδεία και τον αθλητισμό και ζητούν από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος να συμμαχήσουν μαζί τους ως μία ενωμένη δύναμη υπέρ της ομόνοιας και της αλληλεγγύης, υπέρ της παιδείας και υπέρ του αθλητικού πνεύματος και ιδεώδους! 
 
Ελάτε όλοι μαζί να τρέξουμε τον Ληλάντιο Ημιμαραθώνιο και να δώσουμε ενωμένοι το μήνυμα που μόνο ο αθλητισμός μπορεί!
 
Τρέχω σημαίνει αλλάζω, αλλαγή σημαίνει ζωή!
 
Σας περιμένουμε!
Η πρωτεύουσα και µεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας, η Χαλκίδα βρίσκεται στο κέντρο της και είναι µια από τις πιο όµορφες πόλεις της Ελλάδας, χτισµένη στις δύο πλευρές του πορθµού του Ευρίπου µε το ένα µέρος της στη Στερεά Ελλάδα και το άλλο στην Εύβοια, φηµισµένη εντός και εκτός συνόρων, για το µοναδικό στον κόσµο φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου. Τα νερά κινούνται συνεχώς και αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες προς τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό αντίστοιχα.
 
Εδώ θα κάνετε βόλτα στην πεζοδροµηµένη παραλία απ' όπου θα θαυµάσετε και το µαγευτικό φαινόµενο και θα δείτε το σήµα κατατεθέν της πόλης, τη συρταρωτή - κινητή γέφυρα που τη χωρίζει στα δύο. Αν µάλιστα βρεθείτε εκεί βράδυ, είναι πολύ πιθανό να τη δείτε να ανοίγει και να περνούν καράβια και ιστιοπλοϊκά.
 
Σηµαντικά αξιοθέατα επίσης της πόλης, είναι το παλιό ενετικό φρούριο του Καράµπαµπα (Κανήθου), το Κόκκινο Σπίτι, το Σπίτι µετα Αγάλµατα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο της Αρέθουσας και πολλά ακόµα. Αξίζει να βρεθεί κανείς στο «ιστορικό τρίγωνο» της Χαλκίδας, όπου σε µια γειτονιά δεσπόζουν ναοί από τις τρεις ανατολικές θρησκείες, το ξακουστό τζαµί του Εµίρ Ζαδέ, η Εβραϊκή συναγωγή  (η παλιότερη στην Ευρώπη µε συνεχή παρουσία 2.500 ετών) και φυσικά η Βασιλική του 13ου αιώνα της Αγίας Παρασκευής.
 
Η Χαλκίδα είναι ιδανικός προορισµός για εκδροµή για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καφέ, ποτό, βουτιές και βόλτες. Ειδικά στο θέµα του φαγητού η πόλη ξεχωρίζει, καθώς φηµίζεται για τα ουζερί της µε τα εκλεκτά, ολόφρεσκα θαλασσινά. Εκτός από τη Χαλκίδα, για τα ουζερί είναι διάσηµες και οι κοντινές κωµοπόλεις, της Αρτάκης και της Λαµψάκου.

Νότια της Χαλκίδας σχεδόν σε 20 χλµ. βρίσκεται η Ερέτρια µια παραλιακή κωµόπολη, στη «µέση» του Ευβοϊκού κόλπου µε φόντο ένα καταπληκτικό τοπίο που συνδυάζει αρµονικά το βουνό µε τη θάλασσα. Κοντά της βρίσκεται και η επίσης παραλιακή γραφική κωµόπολη, η Αµάρυνθος µε τις ωραίες παραλίες. Τόσο στην Ερέτρια όσο και στην Αµάρυνθο θα απολαύσετε εκλεκτούς θαλασσινούς µεζέδες στις γραφικές παραλιακές ταβέρνες δίπλα στο κύµα! Σηµ. Σπουδαίας σηµασίας είναι το Αρχαιολογικό µουσείο  και το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Στην Αµάρυνθο ξεχωρίζουν το λαογραφικό µουσείο, ο Ναός του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, όπως και η Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου του 12ου αι. µέσα στο δάσος.