ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ      
 

Ανακαλύψτε την Άμφισσα

Η πόλη, που κατά τη μυθολογία οφείλει την ονομασία της στην Άμφισσα, εγγονή του Aιόλου και ερωμένη του Απόλλωνα, υπήρξε στην αρχαιότητα το σπουδαιότερο οικιστικό κέντρο των Oζολών ή Εσπερίων Λοκρών.

Κάντε µια βόλτα στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, την Άµφισσα που βρίσκεται ανάµεσα στον Παρνασσό και την Γκιώνα. Σηµείο αναφοράς ο περίφηµος ελαιώνας της, ένας από τους µεγαλύτερους του κόσµου µε πάνω από ένα εκατοµµύριο ελαιόδεντρα, προστατευόµενος από το δίκτυο Natura 2000 και ο αρχαιότερος στην Ελλάδα, ηλικίας 3.000 ετών!

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η Μητρόπολη, αφιερωµένη στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου που ξεχωρίζει για την βυζαντινή αρχιτεκτονική της αλλά και τον εσωτερικό διάκοσµο που αγιογραφήθηκε από τον γνωστό αγιογράφο Σπύρο Παπαλουκά. Επίσης σήµα κατατεθέν της Άµφισσας είναι το Κάστρο της, που ονοµάζεται και Κάστρο Σαλώνων µε σπουδαία ιστορία µέσα στους αιώνες που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει µέχρι την ελληνική επανάσταση του 1821, όπου το κάστρο και η ευρύτερη περιοχή, τα Σάλωνα έγιναν επίκεντρο της επανάστασης στη Ρούµελη. Ήταν το πρώτο κάστρο που έπεσε σε ελληνικά χέρια κατά την επανάσταση,  το Πάσχα του 1821, όταν ο οπλαρχηγός Πανουργιάς επικεφαλής των Ελλήνων αγωνιστών αποδεκάτισε την µεγάλη φρουρά των Τούρκων και επανέκτησε το κάστρο.

Στην Άµφισσα σώζεται και το σπίτι του οπλαρχηγού το οποίο από το 2019 ονοµάζεται «Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης». 

 

Μην χάσετε:
  • Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ή αλλιώς Vagonetto σε µικρή απόσταση από την Άµφισσα, νότια της Γραβιάς. Είναι το µοναδικό στην Ευρώπη θεµατικό πάρκο για εξώρυξη βωξίτη! Είναι επισκέψιµο ώστε το κοινό να µάθει την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη και να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο «ανεβαίνοντας» στο vagonetto, δηλαδή το τρενάκι που χρησιµοποιούσαν οι µεταλλωρύχοι, που θα τους ξεναγησει σε έναν άλλο διαφορετικό κόσµο!
  • Το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς - όπου βρισκόταν και η ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας από την οποία διατηρούνται λείψανα των αρχαίων Κυκλώπειων Τειχών - με λείψανα τριών ρυθμών δόμησης, Ελληνικού, Ρωμαϊκού και Βυζαντινού, το οποίο είναι χτισμένο εν μέρει με αρχαίο υλικό με προσθήκες ελληνιστικές, βυζαντινές, φραγκικές, και στο οποίο σώζονται ο Ελληνικός περίβολος, η εσωτερική πύλη, ο βυζαντινός Πύργος της Βασίλισσας και η Φράγκικη Εκκλησία.